Jaunumi

29. septembrī plkst. 19:00 Pārventas bibliotēkā izskanēs Ventspils Kamermūzikas dienu koncerts “Vivaldi & Pelēcis”

16.09.2020.

Ventspils Kamermūzikas dienu koncerts Pārventas bibliotēkā

29. septembrī plkst. 19:00 Pārventas bibliotēkā izskanēs Ventspils Kamermūzikas dienu koncerts “Vivaldi & Pelēcis”

Programma
Antonio Vivaldi “Gadalaiki” – pārlikums marimbai un stīgu kvartetam
1. Pavasaris
2. Vasara
3. Rudens
4. Ziema

Georgs Pelēcis “Plaukstošais jasmīns” – pārlikums vijolei, vibrofonam un stīgu kvartetam

Koncertā piedalās
Reinis Tomiņš – sitaminstrumenti

stīgu kvartets NŌNA
Līva Tomiņa – vijole
Dita Celitāne – vijole
Katrīna Anna Pelnēna – alts
Tomass Ančs – čells

Par solistu
Reinis Tomiņš dzimis 2001. gada 20. februārī. Absolvējis Limbažu mūzikas skolas klavieru klasi un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas skolas sitaminstrumentu klasi. Pašlaik Reiņa ikdiena aizrit Ventspils Mūzikas vidusskolā, kur viņš apgūst sitaminstrumentu spēli un džeza klavieres, ko papildina ar mācībām Ventspils valsts 1. ģimnāzijā.

Reinis Tomiņš ir vairāku Latvijas un starptautisko konkursu laureāts. Valsts konkursa Sitaminstrumentu spēlē 1. vietas ieguvējs. Aktīvi koncertē gan kā solists, gan dažādu orķestru sastāvos. Regulāri piedalās “Ineses Galantes talanti” koncertos un festivālā ,,Summertime”.
Atveidojis G. F. Hendeļa palīga Šmita lomu, kā arī rūpējies par muzikālo noformējumu Paula Barca izrādē “Iespējamā tikšanās” Dailes teātrī. Ar perkusiju solo piedalījies XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu svētku noslēguma koncertā “Zvaigžņu ceļā”.

Reinis Tomiņš par skaņdarbiem:
“Georga Pelēča brīnišķīgo un ēterisko skaņdarbu ”Plaukstošais jasmīns” koncertam izvēlējāmies jo, šis ir viens no skaistākajiem latviešu komponistu skaņdarbiem vijolei un vibrofonam. Tā kā māsa (Līva Tomiņa) ir vijolniece, es labprāt spēlēju vibrofonu un mēs vienmēr ļoti priecājamies spēlēt kopā, šis skaņdarbs mums ir īpaši mīļš.

Antonio Vivaldi vijoļkoncertu cikls “Gadalaiki”, kurš ir viens no zināmākajiem klasiskās mūzikas opusiem jau, protams, ir piedzīvojis daudz un dažādas interpretācijas, bet šajā koncertā mēs piedāvāsim savu versiju par to. Vivaldi mūzika ir enerģijas un aizrautības pilna un arī mēs paši tādi jūtamies. Turklāt, kā īsti latvieši, pēc pagājušās ziemas grimstam nostaļģijā par kārtīgiem četriem Latvijas gadalaikiem. Šis azartiskais, krāsām un noskaņām tik bagātais skaņdarbs, noteikti nav pelnījis gulēt nošu plauktā. Tā ir mūzika, kas jāspēlē”.

Par Ventspils Kamermūzikas dienām
Vairākus gadus Ventspilī ir notikušas Ventspils Kamermūzikas dienas, kuru laikā krāšņus koncertus spēlējuši talantīgie, ārpus Latvijas studējošie latviešu mūziķi; pieaicinātie mūzikas profesionāļi – somu vijolniece Minna Pensola, dāņu čellists Jakobs Kūlbergs un Parīzē strādājošā latviešu vijolniece Magdalēna Geka; Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogi un audzēkņi.

Šī koncertsērija demonstrē Ventspils un Ventspils Mūzikas vidusskolas radošo potenciālu, caur skolas izcilo pedagogu – profesionālu, koncertējošu mūziķu sniegumu. Šobrīd Ventspils Mūzikas vidusskolas pedagogu komandā ir: Lielās mūzikas balvas laureāte ērģelniece Kristīne Adamaite; lieliskais klavieru duets – Sana Villeruša un Francis Gaiļus; neskaitāmu starptautisko konkursu laureāts, Parīzē izglītību guvušais pianists Endijs Renemanis; lieliskais klarnetists Anrijs Pitens, talantīgie metālpūšaminstrumentālisti Rūdolfs Kulbergs un Jānis Pusplatais, jaunā profesionāle vijolniece Dita Celitāne un daudzi citi – saraksts ir garš, lai piedod nepiesauktie…

Šogad “Ventspils Kamermūzikas dienas” koncentrēsies uz pašmāju izcilībām lepojoties ar to, ko spējam paši un mūsu draugi – te Ventspilī, Ventspils Mūzikas vidusskolā.

Ventspils Kamermūzikas dienu koncerti tiek rīkoti pateicoties Ventspils pilsētas domes atbalstam – ieejas kartes var saņemt Pārventas bibliotēkā un koncertzāles “Latvija” biļešu kasē.